Перник в бедствено положение от петък, търсят се варианти

Възможно е временно града да се захрани от яз. Искър
18 дек 2019 18:08,
27
Перник в бедствено положение от петък, търсят се варианти
Снимка: Pixabay

Вероятно в петък ще бъде обявено бедствено положение в Перник, съобщи на пресконференция кметът на общината Станислав Владимиров. Мярката се предприема заради необходимостта от неотложни аварийни дейности с цел да не бъде достигнат мъртвият обем на язовир "Студена".

Притокът във водоема е 50л/сек., разходът е 350л/сек., каза Владимиров. По думите му Перник се е вместил в изискването на МОСВ да не харчи повече от 1 млн. куб.м на месец. По данни на "В и К" се очаква в средата на февруари да бъде достигнат мъртвият обем на язовира. За да се отдалечи този момент, от понеделник перничани ще имат вода по 8 часа в денонощие.

Перник получава 3,226 млн. лв. с ДДС за ремонт на пречиствателната станция, каза още Владимиров. С тези средства ще бъдат монтирани модерни утаители, за да може при достигане на мъртвия обем водата да се пречиства и да се използва от населението. Ремонтът трябва да приключи до месец, месец и половина.
Цялото количество от Владайския канал - 100л/сек., ще бъде пренасочено към "Студена".

От бюджета на МРРБ са осигурени и 1 881 640 лв., с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово - с. Боснек - яз. "Студена". Предвижда се изграждане на бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси. Очаква се по този начин Струма да се захранва с допълнителни водни количества.

Одобрен е и аварийният план на инж. Атанас Русев за хващане на карстови извори, подземни езера и реки в района, каза още Владимиров.

Председателят на Общинския съвет Димитър Колев посочи, че на заседание на местния законодателен орган утре са поканени експерти на "Софийска вода" АД. С тях ще бъде обсъдено дали е възможно Перник да бъде захранен временно от язовир "Искър". По думите му има довеждаща тръба от "Искър" до Владая.

Ако технически е възможно, тя би била продължена до пернишкия квартал "Църква" и от там до язовир "Студена", каза Колев. Затова обаче е необходимо решение и на Столичния, и на пернишкия общински съвети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, ще захранят "Студена" от "Искър" знаете ли кога? Да сте ходили скоро да видите "Искър"? И той не е особено пълен... че ще закачат на него и Радомир и Перник, да видите вие тогава водна криза.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще се подобри, в столицата има квартали без канализация, че даже се имат за баровски. Цели 2 министерства е трябвало и са длъжни да се грижат за водата, но резултат като в ЮАР. Вода гази, жаден ходи, е нашето бъдеще, скоро и в други места
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напрово Перник да го наплавят квартал на СофияИ без това перничани и целата околия всеки ден като скакалци нападат столицата,изкарват си прехраната и само сеприбират да спът и ***.
21
0
 
3
 
! Отговори
За Перник преди 4 години
Търсете кой е собственика на язовира и антуража му и цялата шайка около него ,отива на бедствие и мъст.
20
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ СЪМ ЕДИН ОТ НАЙ-ДОВОЛНИТЕ, ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧВА НА ПЕРНИЧАНИ ЩОТО ПОЗНАВАМ ЕДИН ТАКЪВ И ТОЙ НАЙ ОТКРИТО МИ ЗАЯВИ, ЧЕ ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРБ ЗАРАДИ ИЗГОДИ !! ИНТЕРСЧИЯ ГЛАСУВАЩ ЗА ГЕРБ!!!КОЛКОТО И ДА СТРАДАТ МАЛКО ИМ Е !!ОПЛАКВАТ СЕ , ЧЕ ТЕЧЕ ЧЕРВЕНА ЛЕПКАВА СЛУЗ С ГЪСТА БЯЛА ПЯНА НО И ТОВА ИМ Е МНОГО ЩОМ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой източи водата от юни до октомври?Орешарски ли,с Герберастки некадърници и престъпници?
18
1
 
7
 
! Отговори
до15 преди 4 години
Добре де, като са виновни ромските гета, що ги търпите ???
17
1
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
На тази власт следващото ниво ще е потоп,одеве слушах Войнов и единственото което се разбра е че паниката е обзела всички вкопчили се в служба на ГЕРБ.
16
2
 
27
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
Това си е престъпно нехайство. Да позволиш за половин година от 12 милиона кубика да падне нивото на водата до 2 милиона, нз колко маллоумен трябва да си. Хората отговорни затова би трябвало да бъдат осъдени и вакрани в затвора. Аз така и не разбрах каква е реалната причина за такава огромна загуба на вода. Всякакакви версии се спрягат, но в крайна сметка не разбрах кое е вярно и кое не, както всичко в БГ де. Ако до лятото не се възстанови нивото на язовира, ще има много сериозни проблеми
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте Перник, мислете за цяла България. Последици от некадърността на управляващите. Няма партии, няма цветове. Едва ли ще се понесе отговорност някаква, както София 90-те.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли да има някой осъден за това безорбразие? Кой нареди да се източи язовира?
13
2
 
15
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
преди да започнете г-да перничани да черпите вода от язовир "искър",елате в самоков и вижте как в палатите на самоковските роми водата шурти денонощно без да плащат и капка.на въпрос защо го правят ромите от града под рила отвръщат със заплахи,псувни и клетви...да не говорим,че ромската махала умишлено хвърля *** в искъра с цела замърсяване на основния водоизточник на софия,а вече и на перник.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори да завали при тези загуби какво стига до крайния потребител?
11
2
 
14
 
! Отговори
Не се накарадаха преди 4 години
Перничани, снишавайте се, чакайте още! Може и да завали!
10
1
 
29
 
! Отговори
осъдени има ли преди 4 години
Някой осъден за това, че писаха че Стомана - Перник си е работила с питейна вода , при условие, че това е абсолютно забранено? Че цели гета пилеят вода от незаконни отклонения без да плащат? И затова нашите сметки само се качват, а те вдигат сватби за по 3 дни и си карат кефа, явно са безценни като избиратели!
9
1
 
27
 
! Отговори
Срам и позор преди 4 години
И как наказаха виновниците за тази катастрофа?уж ги уволниха а ги преместиха на друга партиина хранилка!!!
8
2
 
16
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Да, и София да остане без вода, щото явно никак не им е удобно на ония от луксозния Делта хил да стоят на режим. Та затова ще източат и Искър....
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако вместо да спонсорират управляващите партии не само там, се подменяха периодично тръбите, сигурно нямаше да се налага режим. Както и стоманодобивния завод ако си плащаше и другите 3/4 вода.
6
4
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Скоро цялата страна ще е в бедствено положение под управлението на ОПГ ГЕРБ...
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 хил. перничани, ако излезнат пред парламенто, Боко ке падне, ама са прости.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe